2014 Summer Program: Young Scholars’ Forum

2014 International Young Scholars’ Forum

on Buddhism and East asian Cultures

Sponsored by Beijing Research Institute for Buddhist Cultures (BRIBC), Tsing-hua University, Fudan Buddhist Studies Forum and UBC Buddhist Studies Forum

(July 15-18, 2014)

(venue 地點: 北京佛教文化研究 [廣化寺內:西城區鴨儿胡同31])

  

Panel 1 第一部會 (July 15, 2014): Text and Image          

Chair 主持: Rev. Nengren 能仁法師;

Discussant 評議: Prof. Sun Yinggang 孫英剛教授

Part I  (15:30-17:15)——Presentations (7 x 15 = 105 minutes)

1.1 (15:30-15:45). Zhang Yuan 張遠  (中國社會科學院): 印度設賞迦王生平考述——《大唐西域記》批判研究的一個實例;

1.2 (15:45-16:00). Cao Yimei 曹逸梅 (南京大學): 宋代禪林評唱小考——以《碧巖錄》文本形式為中心;

1.3 (16:00-16:15). Luo Mujun 羅慕君 (浙江師範大學):《俄藏未定名〈八陽經〉較錄──以敦煌本為基礎》;

1.4 (16:15-16:30). Li Haitao 李海濤 (山東大學): 普照知訥相關研究文獻目錄;

1.5 (16:30-16:45). Duan Nan 段南 (北京大學): 猴王故事在印度和中國的流變及圖像分析;

1.6 (16:45-17:00). Lee Kwi Jeong (Princeton University 美國普林斯頓大學): Ruixiang 瑞像: Exotic Images in Medieval Buddhist Imagination 瑞像: 中古佛教想像中的奇異之相;

1.7 (17:00-17:15). Shao Xiaolong  邵小龍 (復旦大學): 法垂遠人:試論元明時期神祠壁畫中的異域侍者.

Part 2 (17:15-17:35):  Comments 評議 (20 minutes)

Part 3 (17:35-18:30): Discussion 自由討論 (55 minutes)

 

Panel 2 第二部會 (July 16, 2014): Doctrines 

Chair主持: Rev. Dingming 定明法師;

Discussant評議: Prof. Shengkai聖凱教授

Part I  (15:30-17:00)——Presentations (6 x 15 = 90 minutes)

2.1 (15:30-15:45). Chen Zhiyuan 陳志遠 (北京大學):  再論般若古譯與清談;

2.2 (15:45-16:00). Li Tong 李曈 (中山大學):  禪宗 “五家”觀念的形成研究;

2.3 (16:00-16:15). Ekaterina Shchus (Ruhr-Universität Bochum 德國波鴻大學): Some Remarks on Reception of Zhuangzi in Buddhist traditions 佛教傳統容受《莊子》略論;

2.4 (16:15-16:30). Wang Chuan 王川 (南京大學): 諸法如幻與因果非虛——略論僧肇《注維摩詰經》的空觀;

2.5 (16:30-16:45). Yang Zurong 楊祖榮 (北京大學): 《物不遷論》里的兩個小問題——讀《物不遷論》及其注疏札記;

2.6 (16:45-17:00). Patrick Wyant (Temple University 美國天普大學): Elucidating Dōgen’s Moral Virtues: A Pincovian Overview of the Chiji Shingi 道元道德說釋論:一個關於《知事清規》的平考夫斯(Edward Pincoffs)式的概述.

Part 2 (17:00-17:20):  Comments 評議 (20 minutes)

Part 3 (17:20-18:00): Discussion自由討論 (40 minutes)

 

Panel 3 第三部會(July 17, 2014): Engagement with Secular Societies

Chair主持: Rev. Yiguang 義廣法師;

Discussant評議: Prof. Jinhua Chen 陳金華教授

Part I (15:30-16:45)——Presentations (5 x 15 = 75 minutes)

3.1 (15:30-15:45). Wu Shaowei 武紹衛  (首都師範大學): 習鑿齒《與釋道安書》初探;

3.2 (15:45-16:00). Nie Shunxin 聶順新 (陜西師範大學): 唐玄宗御容銅像廣布天下寺觀考辨;

3.3 (16:00-16:15). Kelly Carlton (University of North Florida 美國北佛羅里達大學):  Buddhist Monk, Military Commander, and Traitor: Sinseong in the Religio-Political Context of 7th Century Goguryeo 僧侶、軍事統領、與叛逆:七世紀高句麗宗教與政治大背景下的信誠和尚;

3.4 (16:15-16:30). Xie Yifeng 謝一峰 (復旦大學):天下与國家:南宋初年五岳祀典雙軌體制的形成;

3.5 (16:30-16:45). Kimberly Harui (Arizona State University 美國亞利桑那州立大學):  Finding Order in the Afterlife: A Study of the Bureaucratic System of Earth Prisons in the Lingbao Scriptures 為冥間求秩序:《靈寶經》中冥牢之官僚體系研究.

Part 2 (16:45-17:05):  Comments 評議 (20 minutes)

Part 3 (17:05-18:00): Discussion自由討論 (55 minutes)

 

Panel 4第四部會 (July 18, 2014): Practices

Chair主持: Rev. Dingwu 定悟法師;

Discussant評議: Prof. James Robson 羅柏松教授

Part I  (15:30-16:30)——Presentations (4 x 15 = 60 minutes)

4.1 (15:30-15:45). Li Meng 李猛 (復旦大學):  論蕭子良永明中後期的奉法與弘法——以蕭子良與諸人來往書信為中心;

4.2 (15:45-16:00). Olivier Boutonnet (École pratique des hautes etudes 法國高等實踐學院):  李泌精神生活初探;

4.3 (16:00-16:15). Lee Sangyop (Stanford University 美國斯坦佛大學): The Ascetic Practices of the Fanwang jing: Self-Mortification, Monasticism, and Repentance 《梵網經》所宣揚之苦行:自殘、寺院主義、與懺悔;

4.4 (16:15-16:30). Wu Hua 吳華 (四川大學): 《慈悲三昧水懺》的當代復興簡論.

Part 2 (16:45-17:05):  Comments 評議 (20 minutes)

Part 3 (16:50-17:40): Discussion自由討論 (50 minutes)

 

 

~~ end ~~

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.