2014 Winter Program: Young Scholars’ Forum

2014 International Young Scholars’ Forum

on Buddhism and East asian Cultures

(December 12-14, 2014; 四川峨眉山佛學院 大佛禪寺內)

 

Panel 1 第一部會 (December 12, 2014)

Biographical &Historical Studies僧傳與歷史的研究

Chair 主持: 中國佛學院 可潛法師

Discussant 評議: Prof. Duan Yuming 段玉明 教授

Part I  (8:30-10:00)——Presentations (6 x 15 = 90 minutes)

  • 1.1 (8:30-8:45). Liu Xuejun 劉學軍 (江蘇第二師範學院文學院): 從經錄到僧傳:《高僧傳》書寫範式成立之一隅;
  • 1.2 (8:45-9:00). Bai Zhaojie白照傑 (澳門大學哲學及宗教學系): 唐前中國名僧死亡記載中的屍解現象之一隅;
  • 1.3 (9:00-9:15). Chen Zhiyuan 陳志遠  (北京大學哲學系): 謝靈運撰《廬山法師碑》辨偽淺說;
  • 1.4 (9:15-9:30). Zhang Peng 張鵬 (首都師范大學 歷史學院): 《甄正論》辨疑;
  • 1.5 (9:30-9:45). Wu Shaowei 武紹衛 (首都師範大學歷史學院): 唐五代賜臘小議;
  • 1.6 (9:45-10:00). Gabriella Gergerly 高碧 (北京師范大學漢語文化學院): The Life and Work of Facheng 法成.

Part 2 (10:00-10:20): Comments 評議(20 minutes)

Part 3 (10:20-11:00): Discussion自由討論 (40 minutes)

 

Panel 2 第二部會 (December 12, 2014)

Practices實踐

Chair主持: 峨眉山佛學院 德印法師

Discussant評議: Prof. Barend ter Haar田海教授

Part I  (19:00-20:30)——Presentations (6 x 15 = 90 minutes)

  • 2.1 (19:00-19:15). Yang Jiagang 楊家剛 (西北大學歷史學院): 不是財神,勝似財神: 漢藏民間關公與財神會通之比較;
  • 2.2 (19:15-19:30). Du Youyou 杜悠悠 (雲南大學民族研究院): 昆明筇竹寺五百羅漢宗教藝術的社會性研究;
  • 2.3 (19:30-19:45). Wu Hua 吳華 (四川大學宗教所): 區域佛教革新: 太虛大師對成都佛教的改造及其社會影響;
  • 2.4 (19:45-20:00). Yeung Wai Keung (Steven) 楊偉強 (University of British Columbia): Death and Loyalty: Zhu Zhiyu’s Eulogy on Kusunoki Masashige 楠木正成 (1294-1336);
  • 2.5 (20:00-20:15). Lindsey DeWitt德威麗 (Department of Asian Langua- ges & Cultures, University of California in Los Angeles): Time, Place, and Gendered Space at Japan’s Sacred Mount Omine 大峰山;
  • 2.6 (20:15-20:30). Charles Griggs 化清 (Department of History, Universi- ty of North Florida):  Women’s Enlightenment from a Nichiren Perspective.

Part 2 (20:30-20:50): Comments 評議 (20 Minutes)

Part 3 (20:50-21:30): Discussion自由討論 (40 minutes)

 

Panel 3 第三部會(December 13, 2014)

Buddhist Arts 佛教藝術

Chair主持: 峨眉山佛學院 諦道法師

Discussant評議: Prof. Stephen F. Teiser 太史文 教授

Part I (19:30-21:00)——Presentations (6 x 15 = 90 minutes)

  • 3.1 (19:30-19:45). Duan Nan 段南 (北京大學世界文學研究所): 絲綢之路壁畫中的外道服飾初探;
  • 3.2 (19:45-20:00). Shi Jiangang 石建剛  (蘭州大學敦煌研究所): 延安宋金石窟中的玄奘取經圖像研究;
  • 3.3 (20:00-20:15). Liu Zhengang 劉振剛 (蘭州大學 敦煌學研究所): 手印、表情及坐立姿勢的關係對修复佛像的意義;
  • 3.4 (20:15-20:30). Huang Hao 黃豪 (四川大學道教與宗教文化研究所 ): 淺說中國古代佛教版畫;
  • 3.5 (20:30-20:45). Jiang Huyu 姜虎愚 (武漢大學歷史學院 ): 中古造像記的再探索——以文本的產生與祈愿序列為中心;
  • 3.6 (20:45-21:00). Liang Xiaodao梁小島 (University of London, The Courtauld Institute of Art): The Fanhua Pavilion: A Case Study of Tibetan Buddhism at the Qing court.

Part 2 (21:00-21:20):  Comments 評議 (20 minutes)

Part 3 (21:20-22:00): Discussion自由討論 (40 minutes)

 

Panel 4第四部會 (December 14, 2014):

Doctrines義理

Chair主持: 中國佛學院 思和法師

Discussant評議: Prof. Kirill Solonin 索羅寧教授

Part I (19:30-21:00)——Presentations (6 x 15 = 60 minutes)

  • 4.1 (19:30-19:45). Grace Ramswick 任靜萍 (Department of Religious Studies, Stanford University): The “Ten Dedications” 十迴向Chapter of the Dàfāngguǎng fóhuáyán jīng大方廣佛花嚴經: Who is the Bodhisattva Vajradhvaja 金剛幢菩薩and Why is He Here?;
  • 4.2 (19:45-20:00). Shipra Upadhyay 鄔詩璞 (Centre for Contemporary Theory): Emptiness and Its Aesthetic Value in the Buddhist Tradition of China and Beyond;
  • 4.3 (20:00-20:15). Liu Gonghuang 劉恭煌 (澳門大學人文學院哲學與宗教學系): 早期般若經的“本無”釋義;
  • 4.4 (20:15-20:30). Lee Sumi 李秀美 (Dongguk University, research fellow): Redefining Dharma Characteristics School and East Asian Yogācāra Buddhism;
  • 4.5 (20:30-20:45). Kim Taesoo 金泰洙 (Dept. Philosophy, Seoul National University): The Validity of Robinsonian Critiques on Nāgārjunian Logic: Centering on the Interpretation of Catuṣkoṭi;
  • 4.6 (20:45-21:00). Erwin Fernandez 鳳勝利 (House of Pangasinan Studies, Philippines): Mere Influence or More of a Direct Contact: The Possibility of a Hindu-Buddhist Epoch in Philippine History.

Part 2 (21:00-21:20): Comments 評議 (20 minutes)

Part 3 (21:20-22:00): Discussion自由討論 (40 minutes)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.