2015 International Young Scholars’ Forum on Buddhism and East Asian Cultures

2015年佛學與東方文化國際暑期班青年學者論壇流程

2015 International Young Scholars’ Forum

on Buddhism and East Asian Cultures

(August 7-9, 上海日月島渡假村)

 

Panel 部會1 (19:00-21:30, August 7): Doctrines & Arts 教義與藝術

(Chair主持: Sun Qi 孫齊; Discussant評議: S. Zacchetti)

Part 1 (19:00-20:30)——Presentations (6 x 15 = 90 minutes)

  • (19:00-19:15). Lee Sangyop 李尚曄 (Stanford University): The Doctrine of the Imperishability of the Soul in Early Chinese Buddhism
  • (19:15-19:30). Kim Taesoo金泰洙 (Seoul National University): The validity of Robinsonian interpretation of Nāgārjuna’s dialectics on catuṣ ko ṭi: focusing on its application of Hegelian dialectics
  • (19:30-19:45). Jang Gyu-Eon 張圭彦 (東國大學): 圓測對於《法華經》一乘認識的特徵及其敎判意義-繼承眞諦思維的某一方面
  • (19:45-20:00). Dai Qing 戴菁 (南京大學): 論沈宜修的禪意詩文寫作
  • (20:00-20:15). Du Youyou 杜悠悠 (雲南大學): 昆明筇竹寺五百羅漢造像研究
  • (20:15-20:30). Shou Shushu 壽舒舒 (浙江農林大學): 禪宗東傳對日本畫壇的影響——以《圖繪寶鑒》在日本的流傳為中心.

Part 2 (20:30-20:50)——Comments評議 (20 minutes)

Part 3 (20:50-21:30)——Discussion自由討論 (40 minutes)

 

Panel 部會2 (8:30-11:00, August 8): Textual Studies 文獻研究

(Chair主持: Shou Shushu 壽舒舒; Discussant評議: Ji Yun 紀贇)

Part 1 (8:30-11:00)——Presentations (6 x 15 = 90 minutes)

  • (8:30-8:45). Chen Wenqing 陳文慶 (廈門大學): 中國佛教經典的抄纂傳統
  • (8:45-9:00). Li Yunlin 李毓琳 (浙江師範大學):《佛本行集經》演繹作品及其世俗化探析
  • (9:00-9:15). Nie Zhijun 聶志軍 (湖南科技大學) & Lin Shenghai 林生海 (廣島大學): 日本杏雨書屋藏四种敦煌本《佛說父母恩重經》再研究
  • (9:15-9:30). Hu Fangfang 胡方方 (浙江師範大學): 散藏《四分比丘尼戒本》綴合
  • (9:30-9:45). Liu Xi 劉溪 (浙江師範大學): 浙藏敦煌本《佛説佛名經》研究
  • (9:45-10:00). Yin Changjie 尹昌杰 (首都師範大學): 《無上秘要》中所見《御製新儀》考

Part 2 (10:00-10:20)——Comments評議 (20 minutes)

Part 3 (10:20-11:00)——Discussion自由討論 (40 minutes)

 

Panel 部會3 (13:00-15:30, August 8): Historical Studies 歷史研究

(Chair 主持: Nie Shunxin 聶順新; Discussant 評議: Zhang Dewei 張德偉)

Part 1 (13:00-14:30)——Presentations (6 x 15 = 90 minutes)

  • 3.1 (13:00-13:15). Li Meng 李猛 (復旦大學): 試論南齊武帝蕭賾永明中後期對佛教的整頓
  • 3.2 (13:15-13:30). Li Teng 李騰 (澳門大學): 主流與異端: 多維視角下三階教遭禁斷的原因探析
  • 3.3 (13:30-13:45). Li Tong 李曈 (中山大學): 廣慧元璉小考
  • 3.4 (13:45-14:00). Mao Zhanglin 毛張琳 (四川大學): 唐代彭州佛寺研究
  • 3.5 (14:00-14:15). Li Hujiang 李湖江 (福建師範大學): 漢傳佛教在歐洲的本土化發展研究——以柏林佛光山爲例
  • 3.6 (14:15-14:30). M. Sobhita 索畢德 (University of Peradeniya): Contribution of Sri Lankan and Indian Buddhist monks in Chinese Sri Lankan Cultural Relations (5th century AD to 10th century AD)

Part 2 (14:30-14:50): Comments 評議 (20 minutes)

Part 3 (14:50-15:30): Discussion自由討論 (40 minutes)

 

Panel 部會4 (15:30-18:30, August 8): Practice 實踐

(Chair 主持: Nie Zhijun 聶志軍; Discussant 評議: Sun Yinggang 孫英剛)

Part 1 (15:30-17:00)——Presentations (6 x 15 = 90 minutes)

  • (15:30-15:45). Yang Jiagang 楊家剛 (中國人民大學): 漢傳佛教牌位制度初探
  • (15:45-16:00). Jiang Huyu 姜虎愚 (武漢大學): 跋《玄極寺碑》——佛圖澄與中古早期的山岳佛教
  • (16:00-16:15). Lee Hyein (The Academy of Korean Studies): The Nature of Buddhist Monk Samyŏng Yujŏng’s Involvement in Warfare;
  • (16:15-16:30). Lei Tianyu 雷天宇 (新加坡國立大學): 明清文學中的準提信仰研究——以《無聲戲》第九回“變女為兒菩薩巧”為中心
  • (16:30-16:45). Nie Shunxin聶順新 (陝西師範大學): 唐代國忌行香制度淵源考論
  • (16:45-17:00). Rao Lide 饒立德/釋延政 (University of Hong Kong): Buddhist Stories of Healing Based on the Section of Benefactors in the Five Biographies of Eminent Monks
  • (17:00-17:15). Cody Bahir白康地 (Leiden University): Science as Esoteric Upāya: Master Wuguang’s (1918-2000) Energetic Universe

Part 2 (17:15-17:35): Comments 評議 (20 minutes)

Part 3 (17:35-18:30): Discussion自由討論 (55 minutes)

 

Panel 部會5 (8:30-11:00, August 9): Border-crossings 跨界

(Chair主持: Li Hujiang 李湖江; Discussant 評議: R. Campany)

Part 1 (8:30-11:00)——Presentations (6 x 15 = 90 minutes)

  • (8:30-8:45). Da Wu 大悟 (University of Hong Kong): Buddhist Translators and Their Role in Early Chinese Buddhist History (148-598 C.E.)
  • (8:45-9:00). Sheng Ning 盛寧 (浙江大學): 從《弘明集》看涅槃思想與中國文化的最初碰撞
  • (9:00-9:15). Zheng Jiajia 鄭佳佳 (中國人民大學):契嵩禪宗譜系觀研究
  • (9:15-9:30). Zhang Meiqiao 張美僑 (北京師範大學): 沉鬱與歡娛:唐長安節假日裡的佛、道之爭
  • (9:30-9:45). Wang Yun 王雲 (上海外國語大學): 方以智佛教闡釋中的儒本立場及與陽明心學之關系
  • (9:45-10:00). Wang Quntao 王群韬 (北京大學): 桂林筌塘蜑瑶社群之蛇神 信仰与崇祀

Part 2 (10:00-10:20): Comments 評議 (20 minutes)

Part 3 (10:20-11:00): Discussion自由討論 (40 minutes)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.