Agenda

Symposium Output

The symposium will be summarized in a report that builds onto the pre-symposium background paper and virtual storyboard. The report will include key strategies and research questions identified and endorsed by the event participants as necessary to better understand and respond to climate change and ecosystem disruption in rural and remote BC. We will also create an online platform to continue conversations beyond the symposium.

Nov 30th, Day 1, Session 1

9:00 Am – 11:00 AM
SessionTime About
Welcome and
Introduction
9:00 am – 9:10 am (10 minutes)Moderator: Stefan Grzybowski
Facilitators: Arlin Cherian, Evonne Tran


To introduce the context of ecosystem disruption (climate change and COVID-19) in rural BC and health impacts
Opening session and
traditional welcome
9:10 am – 9:30 am (20 minutes)Elder Roberta Price
Panel presentations
Amplifying youth
voices for climate
justice

Youth panelists present on topics of climate change, how it impacts our current and future generations, mitigation and adaptation strategies we have in place at provincial and local levels to address climate change
and ecosystem disruption.
9:30 am – 10:15
am (50 minutes)
Panelists:
Diane Kim
Sila Rogan
Montana Blum
Holly Gale & Ciara Robison
Erin Knight
Urvee Karve
Open discussion
Q&A
10:15 am – 10:55
am (35 minutes)
Identify key issues of concerns to youth, researchable questions or opportunities for new initiatives to be generated. Participants are asked to send questions via slido.com.
Conclusion10:55 am – 11:00
am (5 minutes)
Closing remarks
Break11:00 am – 1:00 pm (2 hours)

Nov 30th, Day 1, Session 2

1:00 PM – 2:30 PM
Day 1, Session 2Time About
Introductions and welcome
Community Voice
and System
Perspectives
1:00 pm – 1:10pm(30 minutes)Moderator: Stefan Grzybowski
Facilitators: Arlin Cherian, Sila Rogan
Panel presentations1:10 pm – 1:50 pm (40 minutes)Panellists:
Dr. Margot Parkes
Laura Dewar
George Abbott
Dr. Darlene Sanderson
Blaine Grinder

Open discussion
Q&A
1:50 pm – 2:25pm (35 minutes)This is an opportunity for members from rural, remote and indigenous communities to
share their understanding of the issue, health priorities and concerns.

Identify key issues of concerns to rural communities in regard to mitigation/ adaptation efforts, researchable questions or opportunities for new initiatives to be generated.
Closing remarks2:25 pm – 2:30 pm (5 minutes)

Dec 1st, Day 2, Session 3

9:00 AM – 10:30 AM
SessionTimeAbout
Introductions and welcome
Exploring Rural
Health Strategies to
Respond to Climate
Change
9:00 am – 9:10 am (10 min)Moderator: Stefan Grzybowski
Facilitators: Arlin Cherian, Evonne Tran
Panel presentations

Exploring rural health strategies to respond to climate change and ecosystem disruption:
– Indigenous ways of knowing and being
– Community voice
– Generalism
– Enhanced Skills
– Telehealth
– Emergency preparedness

9:10am– 9:45am (35 minutes)Panellists

Dr. Paivi Abernethy
Dr. Warren Bell
Dr. Melissa Lem
Dr. Nelly Oelke
Open discussion
Q&A
9:45 am – 10:25 am (40 minutes)Participants are asked to send questions via slido.com.
Conclusion10:25 am – 10:30
am (5 minutes)
Closing remarks
Break10:30 am – 1:00 pm (2.5 hours)

Dec 1st, Day 2, Session 4

1:00 PM – 2:30 PM
SessionTime About
Introductions and welcome
Accountability
Framework and
Summary of
progress
1:00 pm – 1:10 pm (10 minutes)Moderator: Stefan Grzybowski
Facilitators: Arlin Cherian, Sila Rogan
Panel presentations

Exploring how we can practically take on responsiveness in our work.
Answering the questions around how we can take on the challenge in how we can embed climate change action response into our own agenda?

1:10 pm – 2:10 pm (60 minutes)Panelists

Dr. Courtney Howard
Dr. Elizabeth Wiley
Dr. Margot Parkes
Dr. Robert Woollard
Dr. Alan Rudiman
Dr. Tim Takaro
George Abbott
Open discussion
Research Questions
to Understand Rural
Health Strategies
Responding to
Climate Change
2:10 pm – 2:45 pm (35 minutes)We will be brainstorming research questions that need to be answered and prioritizing these research questions according to their importance and relevance to the current healthcare context.

Closing Remarks and
Next steps
2:45 pm – 3:00 pm (5 minutes)Closing remarks